צלחות פטרי עם אגר
צלחת הפטרי, מרכיב יסוד במעבדות ברחבי העולם, היא כלי חיוני במיקרוביולוגיה. עשויה בדרך כלל מזכוכית או פלסטיק, צלחת גלילית רדודה זו משמשת כלי לגידול מיקרואורגניזמים. בשילוב עם אגר, הוא הופך למדיום רב עוצמה לגידול חיידקים, פטריות ומיקרואורגניזמים אחרים לצורך מחקר וניסויים.
מה זה אגר?
אגר הוא חומר ג'לטיני המופק מאצות ים, בעיקר אצות אדומות. הוא פועל כסוכן מגבש למדית תרבות. בניגוד לג'לטין, אגר נשאר מוצק בטמפרטורות גבוהות יותר, מה שהופך אותו לאידיאלי לשימוש מיקרוביולוגי. הוא מספק משטח יציב לגידול מיקרואורגניזמים וניתן להוסיף לו חומרים מזינים שונים כדי לתמוך בסוגים שונים של חיים מיקרוביאליים.
הכנת צלחת פטרי עם אגר
1. עיקור: יש לעקר גם את צלחת הפטרי וגם את האגר כדי למנוע זיהום. זה נעשה בדרך כלל באמצעות אוטוקלאב, המשתמש בקיטור בלחץ גבוה.
2. הכנת אגר: אבקת אגר מעורבבת עם מים וחומרי הזנה ספציפיים ליצירת מדיום עשיר בחומרים מזינים. לאחר מכן מחממים את התערובת עד שהאגר מתמוסס לחלוטין.
3. יציקת האגר: לאחר ההמסה, תמיסת האגר מוזגת לתוך צלחות פטרי מעוקרות כשהן עדיין חמות. הכלים נותרים ללא הפרעה להתקרר ולהתמצק, ויוצרים משטח יציב להתרבות חיידקים.
שימושים שונים במיקרוביולוגיה
תרבות מיקרואורגניזמים
צלחות פטרי עם אגר משמשות לבידוד וזיהוי מיקרואורגניזמים. על ידי פיזור דגימה קטנה על פני האגר, מדענים יכולים לגדל מושבות מתאי בודדים, שאותם ניתן לחקור אחר מאפיינים שונים, כגון צורה, גודל וצבע.
בדיקת אנטיביוטיקה
יישום משמעותי אחד הוא בדיקת רגישות לאנטיביוטיקה. דיסקים ספוגים באנטיביוטיקה מונחים על משטח אגר מחוסן בחיידקים. האזור מסביב לכל דיסק שבו לא גדלים חיידקים מעיד על יעילות האנטיביוטיקה.
מחקר וחינוך
הן במסגרות מחקר והן במסגרות חינוכיות, צלחות פטרי עם אגר מספקות שיטה ויזואלית ומעשית ללימוד התנהגות מיקרוביאלית, גנטיקה וביוכימיה. הם הכרחיים לניסויים החל משיעורי ביולוגיה בסיסיים ועד למחקר גנטי מתקדם.
תגובות
הוסף רשומת תגובה